Jezero Spajići

Jezero Spajići je visinska sabirna akumulacija koja nastaje od proceđene vode iz Zaovinskog jezera, Zmajevačke reke i Popovića potoka. Smešteno je kao deo sistema pomoćnih jezera u blizini veštačkog jezera Zaovine, kod brane Lazići. Jedan od posebnih atributa jezera je prisustvo reke Beli Rzav, koja tvori jedini otok na jezeru. Iako je još uvijek manje poznato široj javnosti, jezero Spajići pruža oazu mira i prirodnog uživanja na području Tare. Okruženo je bujnom šumom i karakterizira izuzetno čista voda, što je idealno za osvježenje od ljetnih vrućina.

Neke karakteristike u jezeru Spajići

Jezero Spajići je malo jezero koje se prostire na površini od 11 hektara. Nalazi se neposredno ispod brane Zaovinskog jezera. Ovo prelepo jezero je okruženo brežuljcima i šumama, a karakteriše ga tirkizno plava voda koja je izuzetno čista, čak se može videti dno jezera. Jezero ima izdužen oblik, dodajući svoju posebnost ovom idiličnom kutku prirode.

Na jezeru Spajići je dozvoljeno kupanje, a čak postoji i manja uređena plaža za tu svrhu. Pored kupanja, na jezeru je dozvoljen ribolov, ali isključivo varaličarskim i mušičarskim priborom s udicama bez povratne kuke. Ovo jezero je poznato po mogućnosti ulova krupnih primjeraka klena.

Na jezeru je također uređen prostor za izletnike, s natkrivenim stolom za ručavanje i kontejnerom za smeće, kako bi se očuvala čistoća područja.

Posjetitelji ovog mjesta posebno uživaju u predivnom pogledu na jezero i okolicu. Mogu se popeti na branu visoku 130 metara i promatrati jezero, kao i na obližnje vidikovce s kojih se pruža zadivljujući pogled na ovaj dio Tare.

Još jedna značajna stvar zbog koje je ovo jezero poznato među posjetiteljima je činjenica da je Josif Pančić upravo na ovom području Zaovina pronašao čuvenu Pančićevu omoriku, endemsku biljku. To dodatno obogaćuje prirodnu vrijednost jezera Spajići i privlači ljubitelje prirode i botanike.

Kako doći do jezera Spajići?

Jezero Spajići je lako dostupno putem skretanja s glavnog puta neposredno prije brane na većem jezeru. Put do jezera je označen tablama. Možete pristupiti jezeru automobilom, s vijugavim putem koji vodi do obale. Na tom području postoji i improvizirani parking gdje možete ostaviti automobil i započeti svoju avanturu i uživanje u prirodi.

Nacionalni park Tara obuhvata još četiri jezera, osim jezera Spajići. Ova jezera su:

  • Zaovinsko jezero: To je veštačko jezero nastalo izgradnjom brane na reci Beli Rzav. Zahvaljujući svojoj veličini i živopisnim pejzažima, jezero Zaovina je popularna destinacija za turiste koji uživaju u kupanju, vožnji čamcem i pecanju.
  • Jezero Kruščica: Nalazi se u centralnom delu Nacionalnog parka Tara. Kruščica je prirodno jezero koje se ističe kristalno čistom vodom i netaknutom prirodnom okolinom. Ovde posetioci mogu da uživaju u plivanju, vožnji kanua i prelepom pogledu na okolne planine.
  • Jezero Perućac: Ovo je veštačko jezero nastalo izgradnjom brane na reci Drini. Jezero Peruća je poznato po spektakularnim kanjonima i turističkim atrakcijama poput Stopića pećine i Đurđevića Tare. Turisti mogu uživati u brojnim aktivnostima kao što su vožnja čamcem, pecanje i istraživanje obližnjih prirodnih atrakcija.
  • Crno osoje: Ovo je malo visinsko jezero koje se nalazi u podnožju planine Zvijezde, koje se nalazi u okviru Nacionalnog parka Tara. Crno osoje jezero je slikovitog ambijenta i omogućava posetiocima da se opuste i uživaju u mirnom okruženju planinskog područja.