Jezera u Nacionalnom parku Tara

Nacionalni park Tara u Srbiji ima nekoliko jezera. Jedni od najpoznatijih koje možete obići ovde su:

ZAOVINSKO JEZERO

Zaovinsko jezero je prirodno jezero koje se nalazi u Nacionalnom parku Tara u zapadnoj Srbiji, na nadmorskoj visini od oko 800 metara. Ovo jezero je smešteno između planina Zvezda, Tara i Crnjeskovo i okruženo je prekrasnim prirodnim pejzažima koje će definitivno oduševiti svakog posetioca.

Zaovinsko jezero ima oblik potkovice. Njegova površina iznosi oko 11 km², a zapremnina mu je oko 135 miliona m³. Ovo jezero je popularno turističko odredište zbog svoje ljepote, mira i tišine, a idealno je za odmor i opuštanje u prirodi.

Jezero je bogato različitim vrstama riba, kao što su pastrmka, lipljen, šaran i druge, pa je idealno za ribolov. Također, posetioci često uživaju u različitim vodenim aktivnostima, kao što su kupanje, jedrenje na dasci, veslanje i vožnja čamcem i mnoge druge. Idealno mesto za uživanje i odmor sa porodicom.

Na obali Zaovinskog jezera nalazi se nekoliko restorana i kafića, gdje se posetioci mogu opustiti i uživati u prekrasnom pogledu na jezero i okolne planine. U blizini jezera nalaze se i prelepi vidikovci, poput vidikovca Banjska stena, koji pruža spektakularan pogled na celu regiju.

PERUĆAC JEZERO

Perućačko jezero nalazi se u Nacionalnom parku Tara u zapadnoj Srbiji, na rijeci Drini. To je umjetno stvoreno jezero, koje je nastalo izgradnjom hidroelektrane u blizini Bajine Bašte u periodu od 1966. do 1968. godine.

Jezero je duguljastog oblika. Ima dužinu od oko 54 km, širinu do 200 m i dubinu od oko 60 m. Njegova površina se prostire na oko 12 km², a zapremnina mu je oko 345 miliona m³.

Perućačko jezero okruženo je prekrasnim pejzažima i planinama, što ga čini popularnim turističkim odredištem za posetioce. Takođe, na obali jezera nalazi se mnoštvo restorana, kafića, vodenih aktivnosti i drugih turističkih sadržaja.  vodenim aktivnostima.

Jezero je poznato po svojim prekrasnim vidikovcima, gdje se može videti impresivan pogled na jezero i okolne planine. Također, ovo jezero je idealno za ribolov, plivanje, vožnju čamcima i drugim

Perućačko jezero je također popularno zbog svojih mnogobrojnih pećina, kao što su Ledena Pećina i Stopića Pećina, koje se nalaze u blizini jezera i vrijede posjete. Ove pećine su glavna atrakcija dece i savršena su za razgledanje i posete.

Atrakcija Perućačkog jezera je i poseta Ledenoj pećini, koja se nalazi na obali jezera. Ova pećina je ujedno i jedna od najvećih turističkih atrakcija u Nacionalnom parku Tara. Pećina je dugčka oko 100 metara, a temperature u njoj su uvek niske, čak i leti.

Još jedna zanimljivost oko jezera Peruća je da se na njemu nalazi veliki broj malih ostrva neobičnog oblika. Neka od ovih ostrva su izrasla iz usamljenih stena pronađenih u jezeru, dok su druga veštački napravljena u procesu izgradnje hidroelektrane. Ova ostrva su stvorila jedinstven ambijent u kome posetioci Perućac jezera mogu uživati u razgledanju.

Jezero Peruća poznato je i po bogatoj flori i fauni. U jezeru ima mnogo vrsta ribe, kao što su pastrmka, lipljen i šaran, koje privlače mnoge ribolovce. Pored toga, Nacionalni park Tara je dom mnogih različitih vrsta divljih životinja, kao što su medvedi, vukovi, divlje svinje, srne i druge, a posetioci imaju priliku da vide i mnoge ptice.

medved

Jezero Peruća je idealno mesto za opuštanje i uživanje u prelepom prirodnom okruženju. Pored kupanja i aktivnosti na vodi, posetioci jezera Perućac mogu da uživaju u šetnji, planinarenju i raznim aktivnostima na otvorenom, a pored jezera postoje brojne pešačke i biciklističke staze.